Monday, 22 August 2011

Sejarah Serunding

Serunding merupakan sejenis masakan yang dibuat dengan rempah dan dimasak sehingga kering, dan kadangkala berminyak (terutama serunding daging) agar tahan lama. Ia dimasak dan dikacau tanpa henti hingga betul-betul kering kerana dengan cara itu saja ia akan tahan lama. Antara serunding yang biasa adalah Serunding Daging, Ayam, Ikan, Udang dan Ikan Bilis. Ia adalah hidangan yang lazim pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Masyarakat Melayu selalu membuat serunding terutama apabila banyak daging qurban (Hari Raya Haji). Serunding boleh dimakan dengan nasi himpit, ketupat nasi, ketupat daun palas, lemang dll.


Serunding berasal dari Negeri Kelantan Darulnaim dan banyak diusahakan secara tradisional di Kampung Laut, Jajahan Tumpat, Kelantan. Kini Kampung Laut menjadi pusat pembuatan serunding yang terbesar di Malaysia.

Tarikh kewujudan serunding belum dapat dipastikan, namun perusahaan serunding di Kampung Laut telah dipelopori   oleh Allahyarhamah Mek Som binti Ismail atau lebih dikenali Mak Som Pak Soh Lotri oleh penduduk setempat. Kini perusahaan pembuatan serunding diwarisi oleh anak cucu beliau yang ramai.

SERUNDING ASLI KELANTAN DARI KG LAUT, TUMPAT KELANTAN,
KAMI SEDIA MEMBEKAL DAN MENGHANTARNYA KEPADA ANDA 
WALAU DIMANA SAHAJA DESTINASI ANDA.

2 comments:

  1. Buat makluman anda semua, nama makanan ini yang sebenar bukanlah serunding tetapi namanya yang sebenar adalah Abon.
    Abon berasal dari jawa tengah dan jawa timur.Tetapi peliknya, masyarakat kelantan Di Malaysia menggelarkannya serunding sedangkan serunding merupakan makanan jawa yang merujuk kepada kelapa parut yang digoreng bersama bumbu khas.Kebanyakan masyarakat johor tahu membezakan yang mana satu serunding dan yang mana satu abon.
    Terdapat berbagai jenis abon seperti abon sapi, abon lele, abon ayam, dan yang lain lain.

    ReplyDelete
  2. Berminat nak borong serunding, boleh info harga

    ReplyDelete